Munskänkarna - Vintesten

Beställningssortimentet

[Lista över provningar]

Maj 2005

Provningsgruppen bestod denna gång av:

Bedömningsgrunder

When the acids go bananas!

Tycker ni det är mycket reservationer i bedömningen nedan? Då tycker ni rätt, för vi var ovanligt oense i våra bedömningar och mycket var syrornas fel. Varma år spelar syrorna vinmakarna ett spratt och då tvingas de tillsätta syra efteråt för att få balans i vinet, något som skett med två viner från Alsace producenten Leon Beyer som bedömts denna månad. Detta är lättare sagt än gjort. Inte så att det är svårt att hälla i syra men vill man få den integrerad i vinet bör den tillsättas innan jäsningen och då kan det vara svårt att avgöra mängden. Men även om man lyckas blir elegansen och personligheten i syrorna inte lika stor som hos ett vin som har sina egna syror kvar. Inte nog med att syranivån sjunker när det är ett varmt år, frukten blir tropisk med inslag av t ex mango och banan. Man blir lätt tvehågsen som vinbedömare. Det smakar så oklassiskt. Är det ett fruktmos med socker från Semper som skall ackompanjera ostronen?

Nej, 2003 är en förfärligt atypisk årgång i Frankrike och Tyskland, men en årgång som är god och trevlig att dricka ung. Det känns som om gamla och nya världen-viner blandats i lika delar och skapat ett lättsmält potpurri av smaker. En konservativ terroirnörd lär darra på manschetten men har inget annat val än att gilla läget. Sådana är vinerna. Bourgognegurun Clive Coates tycker man skall hälla dem i avloppet. Synd på så rara ärtor, tycker jag, nyss hemkommen från en vecka med flitigt provande i Bourgogne. Låt er uppröras och förföras av Beyers trevliga viner.

Det kan bli problematiskt åt andra hållet också, som i Vincent Girardins Chassagne. Här finns en oförliknelig sprittande ursprunglig syra, men i dagsläget känns den lite stum och den verkar dämpa frukten också. Stumma syror och frukt gör inga vinbedömare glada, men de av oss som tycker vi känner den där storheten hos en fin Bourgogne som uppstår efter ca tio år, vi ser en svan där de andra bara ser en ful ankunge. Vi är tacksamma för att syran är där, för utan den kommer ankungen aldrig flyga. Den konservative terroirnörden ler föraktfullt mot de som tvivlar på att förvandlingen kommer äga rum och låtsas att han kan se framtiden i kristallkulan. Stort? Kanske, men absolut gott redan nu.

Joly, kultfiguren från Loire, eller snarare kuffiguren som följer de franska motsvarigheterna till bondepraktikan, hävdar att denna vidskepelse fungerar och den internationella vinkritiken håller med, trots att man inte hittar någon rationell förklaring till hans påståenden att mobiltelefoner och mikrovågsugnar stör ”livets vibrationer”. Han presenterar denna månad ett vin som får vinsnobben att inte bara darra lite utan även att tappa både haka och fattning. Karl’n har nämligen låtit sin Chenin Blanc få en rejäl dos oxidation. Skämtar han med oss? Vinet blir mörkt, syran dämpas och oxidationstonen blir tung i näsan. Häll ut! ropar de finkänsliga. Men vi som bara vill njuta finner att alla de karakteristiska Chenin-tonerna finns där och att syran dämpas lite är ingen katastrof i sammanhanget, det kan ta 30-år eller mer annars. Jag erfor detta nyligen när en 73:a Coulée de Serrant korkades upp blint för vännerna och de trodde det var en 02:a. Jag vet att jag inte har den amerikanska vineliten med mig, men jag tar hellre en överdos oxidation än en överdos söt ek.

Denna månads vita från nya världen visar stor charm i sina fruktiga aromer, men eftersmakerna lever inte riktigt upp till den lovande initiala känslan i vinet, strukturen i dessa viner vållar debatt, hur viktig är en livlig syra? Så där håller vi i provningsgruppen på och smågnabbar fram och tillbaka om syror och balans, medan provningsledaren lägger sin panna i hundra veck tittar förtvivlat på oss och undrar hur vi med så olika åsikter skall kunna vinna våra läsares förtroende? Så ni förstår att det blir en del avvikelser från majoritetens poäng. Men om alla tyckte lika, hur tråkig vore inte vinvärlden då, det säger jag helt utan reservationer.

Mårten Söderlund

Fotnot: Mer om Joly går att läsa på b la www.coulee-de-serrant.com.

MOUSSERANDE
 SPANIEN
13p ++
74:-
1999 Freixenet Brut Vintage
(Freixenet), Penedès, Spanien
88474, Berntson Brands AB


40% Macabeo, 30% Xarello, 30% Parellada
11p =
79:-
2000 Freixenet Pinot Noir Rosé
(Freixenet), Penedès, Spanien
Berntson Brands AB


100% Pinot Noir
13p -
145:-
2000 Freixenet Reserva Real
(Freixenet), Penedès, Spanien
88959, Berntson Brands AB


80% Macabeo/Parellada/Xarello, 10% Chardonnay, 10% Reserva wine aged in barrels
VITA
 AUSTRALIEN
11p =
80:-
2002 Yellow Tail Chardonnay
(Casella Wines), South Eastern Australia, Australien
88142, Birramex AB

14p -
229:-
2002 Mesh Riesling
(Grosset Wines), Eden Valley, Australien
88054, Divine AB

15p -
299:-
2001 Grosset Picadilly Chardonnay
(Grosset Wines), Adelaide Hills, South Australia, Australien
86878, Divine AB

 FRANKRIKE
14p +
125:-
2003 Léon Beyer Riesling
(Léon Beyer), Alsace, Frankrike
72253, Premium Wines

14p +
129:-
2003 Léon Beyer Tokay-Pinot Gris
(Léon Beyer), Alsace, Frankrike
86381, Premium Wines

12p -
149:-
2001 Bourgogne Cuvée Saint-Vincent
(Vincent Girardin), Bourgogne, Frankrike
86890, Prime Wine Sweden

15p =
207:-
1999 Becherelle
(Nicolas Joly), Loire, Frankrike
85240, Premium Wines

15p -
319:-
2000 Chassagne-Montrachet Ier Cru "Morgeot"
(Vincent Girardin), Bourgogne, Frankrike
86890, Prime Wine Sweden

 SYDAFRIKA
14p +
119:-
2003 Thelema Sauvignon Blanc
(Thelema Mountain Vineyards), Stellenbosch, Sydafrika
88077, Nigab AB

14p =
149:-
2002 Thelema Chardonnay
(Thelema Mountain Vineyards), Stellenbosch, Sydafrika
88079, Nigab AB

RöDA
 AUSTRALIEN
11p =
80:-
2004 Yellow Tail Shiraz
(Casella Wines), South Eastern Australia, Australien
88143, Birramex AB

 ITALIEN
14p -
239:-
2000 Ateo Sant'Antimo Rosso
(Ciacci Piccolomini d'Aragona), Sant'Antimo, Italien
89122, VinUnic AB


Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 14884
2024-04-26, 23:39:27