Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Tillsatser i vin ???

Hans Johansson 2008-05-31 12:41
Läser en artikel i en av Stockholms gratistidningar. Docenten Morgan Andersson vid universitetssjukhuset i Lund, har kommit fram till att ekologiskt vin orsakar mindre nästäppa än "vanligt" rödvin. På frågan: "Varför blir vissa täppta i näsan av vin" så svarar han "det vet vi inte men antgaligen på grund av någon tillsats. Det är massor av tillsatser i vin".

Så Morgan A. kan således påstå en sak men inte redovisa riktiga fakta. Han tycker "antagligen någon tillsats" och "det vet vi inte" men påstår således att det finns massor av tillsatser. Han har inte redovisat vilka så jag anser den lilla artikeln sakna intresse fullständigt.

I detta forum finns väl en mängd personer som kan förklara vilka tillsatser det verkligen finns i vin ? Jag skulle bli överraskad om det finns NÅGON tillsats över huvudtaget och i så fall vilken ?


MVH

Hasse

Mattias 2008-06-01 15:06
Svavel ingår i de flesta vinerna - även de ekologiska antar jag.

Hans "studie" verkar mest vara ett skämt. Otroligt att de tog in det i tidningen.

Tomas E 2008-06-02 15:04
Dessutom så bör man nog nämna två saker om ekologiska viner i jämförelse med andra:
- En del viner, inte minst de bättre/dyrare som inte är märkta som ekologiska är tillverkade med metoder som kunde tillåta dem att vara "ekoviner". Så en jämförande studie mellan ekologiska viner och andra viner måste göras på rätt sätt.
- Ekologisk märkning av viner har framför allt att göra med hur vingården sköts, inte hur vinet framställs. Att välja ekologiska viner har således mer med "miljösamvete" än något att göra. Visst kan man tänka sig att t.ex. pesticid-rester följer med i vinet. Men naturjäst, ekfat och andra ekologiska ingredienser ger också ifrån sig en hel del ämnen som var för sig och i koncentrerade doser nog kunde framstå som lite småläbbiga.

Tomas E 2008-06-02 15:11
De viner som ingick var "ett australiskt lagrat på ekfat, ett franskt lagrat på stålfat och ett italienskt ekologiskt odlat".

Vad gäller experimentdesign kan man ju exempelvis undra om det fanns skillnad i exempelvis alkoholhalt, volatil syra (kan ju sticka i näsan), tannin (sammandragningar i gommen kanske kan fortplanta sig till kliande i näsan?) eller allehanda ek-, vanilj- eller fruktaromer som det går att vara allergisk i näsan mot.

Således: var ekologiskt odlat-icke-ekologiskt den ena skillnanden mellan de tre vinerna? Om inte, vad var det för en reaktion man mätte, kan man undra? Vore jag italiensk marknadsförarare skulle jag snarare ta fasta på att italienska viner ger mindre täppt näsa än franska och australiska... :-)

ASi 2008-06-04 20:22
Här är en lista på 54 saker man får tillsätta till amerikanska viner, visserligen inklusive jäst och vatten, men tron på inga tillsatser är väl romantisk.
http://www.vinography.com/archives/2007/04/whats_a
llowed_in_your_wine_and.html

Tomas E 2008-06-05 10:17
Visst är det så att listan inte riktigt matchar den mest romantiska bilden av "naturliga viner". Dock är ett antal av de ämnen på listan sådant som redan finns i vin, såsom vinsyra, äppelsyra och etanol, eller klarningsmedel som inte finns kvar i vinet när det buteljeras - exempelvis aktivt kol, kiseldioxid eller bentonitlera. Diskussionen om tillsatser i vin har nog mer gällt aspekten av "fusk"/manipulation som borde vara otillåten snarare än hälsorisker.

Arly 2012-03-27 04:49
Na dann halte ich Dir auf jeden Fall die Daumen, damit Bill auch was unter den Baum legt - was kann man da denn so gewinnen?