Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Gås- eller anklever tillsammans med vad?

Bastardo 2009-01-29 21:43
Jag skulle vilja veta med vilken tillbehör man äter gås- anklever tillsammans med.

På en snabbvisit på nätet fann jag att vissa gillar det med rostad bröd och skivad hård päron.

Hur brukar man äta det i Paris? Och är det verkligen en stor skillnad mellan anklever och gåslever?

Kilopriset är inte alltför lockande, alla fall … Eller vad sägs om 1145 kr per kilo för anklever?

Dick 2009-01-30 07:33
Den brukar serveras med något knaprigt och något sött. T.ex Rostat bröd med Sauterngelé.
På Ritz i Paris serveras den med Gingerbread och fikonmarmelad.
Jag har aldrig haft nöjet att jämföra gås och anka sida vid sida. Men spontant har jag inte upplevt någon större skillnad.

Bastardo 2009-01-30 21:26
Tack så mycket, Dick!

Jättesnällt av dig att svara. Av någon anledning får man vänta ofta jättelänge svar på det här forumet.

Misstänker att folk bryr sig inte om eller att de bara ignorerar alla frågor. Och ändå borde här finnas rätt så kunniga människor. Eller är dem så kunniga ändå? Jag tvivlar.

Dick 2009-01-30 23:00
Jag tror tyvärr att det beror på inaktivitet i forumet, det händer inte så mycket. Svaren blir oftast oemotsagda, vilket gör att man måste vara väldigt säker på sin sak när man svarar, det blir sällan några längre trådar.
Om det var mer aktivtet så kan man svara när nästa vet, t.ex så lät jag bli att skriva du får en trevlig yta om du steker levern, men den måste stekas snabbt ca 30 sekunder, annars finns det risk att den smälter. Detta skrev jag inte för jag var inte helt säker på min sak.

Detta är synd för jag saknar ett forum där man dagligen kan diskutera vin och mat av hög kvalitet.

Christina Lindgren 2009-01-30 23:10
Vi tycker att ankan är smakrikare och godare. Eftersom uppfödningen inte är så djurvänlig enligt artikel i Decanter köper vi inte längre anklever, som vi egentligen tycker är en delikatess. Vi brukade äta den rostad baguette och marmelad på fikon eller aprikos, viktigt med viss syra i. Klassiskt är dock en skiva rostad brioche.

Bastardo 2009-02-01 13:03
Tack för svaren. Vi får se om/när det blir aktuellt att skaffa lite den här dyra delikatessen. Kilopriset över 1100 kr. skrämmer lite.

Synd att det inte finns ett seriöst forum för oss vinälskare där det skulle finnas lite mer fart.

ASi 2009-02-02 15:59
Hej,

det är inte varje dag jag kollar forumet. Jag tänkte göra reklam för ett helt annat sätt att äta fet lever, nämligen som sallad. Fin bladsallad, dressing med citron och valnötsolja, valnötter och fint skivad terrin.

Ett torrt men aromatiskt och fylligt vin därtill, Vinnae, grüner veltliner eller kanske muscat från Alcase (jag har aldrig provat någon av topparna).

Harald 2009-02-04 13:00
Bastardo, gör som jag, köp gåslever i Ungern! Köpte nyss 2 kilo för 450:-, via en kompis som bor där...


Jonny 2009-04-02 20:32
Funderar man inte i alla fall lite på hanteringen av djuren bakum just ank/gåslever.. det är ganska extrem hantering?

Dick 2009-04-02 20:53
Det finns "snäll" gåslever att köpa. Kostar dock lite mer.

Gudrun 2009-04-06 19:48
Vilket som är bäst - ja inte vet jag. Jag vet faktiskt inte vilket det var jag åt, tror det var gås.
Har haft lyckan att ha en fransk utbytesstudent som har en morfar som gör egen "foie gras" och skickar små burkar i julgåva.
Vi åt i alla fall nybakat brioche, bakad efter mormors recept. Små små bitar av både bröd och gåslever. En lång utdragen njutning och det gick inte åt mycket per person. Ett fylligt ganska sött vitt vin har jag för mig det var till.
Men det är säkert "rätt" att äta på många sätt

Per 2009-04-07 11:00
Jag tror att saluhallens pris på anklever ligger på 500-600 per kilo; Ligger som en anklever (fryst) per förpackning. Smakar utmärkt.

För stekt ankleverskiva passar det utmärkt med att steka äppelklyftor lätt. Strö på lite socker för att karamellisera, sedan balsamicovinäger. Ta upp äpplena innan den blir mjuk. Reducera balsamicon, ringla över vid servering. (Sötma - syra!)

Till ankleverpate passar t ex tärningar av päron som du snabbt kokar i sockerlag (låt inte päron bli mos). Ta upp, reducera sockerlagen starkt. Kan också passa bra att ha lite riven ingefära i lagen.

God aptit!

Thomas 2009-04-14 22:01
Gås eller anklever? Smaken är som baken men jag tycker hel gåslever är superbt. Min sambo drar dock mer mot anklever som jag upplever ha lite grövre textur och varandes mer fadd i smaken. Om man har hel gåslever så behövs egentligen inga tillbehör men en bit rostat bröd (som inte får ta över smakmässigt) och ett salladsblad för syns skull och så antingen en gammal Champagne eller den bästa Sauternes du har råd med när du betalt din gåslever för att fullborda.

Harald 2009-04-16 10:35
Jag köper min gåslever i ungern, 220:-/kilo, färsk.
Det betalar nästan resan att köpa med sig några kilo hem ;-).

Magnus 2009-04-17 15:12
Anklever från Ungern håller mycket sämre kvalité än fransk och är mycket mindre

Dick 2009-04-17 21:45
Intressant Magnus, vet du på vilket sätt den sämre kvaliteten artar sig?
(Jag är nyfiken)

Magnus 2009-06-02 19:02
Den är inte alls lika fet och nötig. Mer en blandning av fransk anklever och vanlig omättad fågellever.

Harald 2009-06-03 22:13
Ankapankan är det inget fel på alls, stora fina feta omkring 500 gram/st.

Anders 2011-02-12 16:31
Man ska absolut undvika ankprodukter från Ungern och andra östländer. Fåglarna behandlas sämre, vilket får konsekvenser för kvaliteten. Det gäller inte endast anklever, utan även konfiterat anklår (som många Paris-restauranger har: segt och trist).
Anklever är att föredra framför gåslever tycker jag, men det finns många andra roliga produkter att njuta av som rillettes, grattons. Dessa avnjutes bäst med rödvin.

Lars 2011-05-02 22:04
Jag har precis köpt anklever i Paris av en "expert". Den ena levern kommer från Bordeaux och till den passar en lätt Bordeaux från tex St Emilion pga av att den levern är lite kraftigare i och saltare i smaken än levern från Alsace enligt den franska experten. Annars har jag fått lära mig att det är Sautern som gäller till gås- / anklever.

Ingvar 2011-06-11 16:32
Vet inte om det är brukligt att äta vad från vare sig anka eller gås. Låret är däremot fint! LoL

Kalle A. 2011-06-12 19:54
Man ska väl helst inte äta gås- eller anklever alls? Tvångsmatning: http://www.youtube.com/watch?v=zVt3aR6mrP0

Kont 2011-12-26 15:36
Om man nu ska lägga in värderingar för hur djuren behandlas, blir det komplicerat.
Man får en stor lever genom att tvångsmata, men det är kanske bättre att ställa frågan, vad äter du mer än lever? Oavsett om du väljer fisk med bromerade flamskyddsmedel eller fläskkött där grisarna har ätit på sina döda syskon eller oxar som hålls vid liv till varje pris för att kunna passera en landsgräns till, för något bidrags skull, så måste vi konsumenter öppna ögonen och inse att vi i Sverige är inte bättre på att hantera våra djur, men vi har en otroligt stark lobbyorganisation.
Faktum är att kött med dålig kvalitet dumpas i Sverige för att vi inte är kritiska till vad vi köper, påstås det.
Med samma logik bör det sämsta svenska köttet bara hamna svenska tallrikar.
Samtidigt slänger vi mer mat än någonsin, när ska någon göra kopplingen?
Så Kalle A får nog hålla sig till vilt eller hemodlad sallad.

Dick 2011-12-27 20:20
Kont, intressant.
Att dåligt kött dumpas i Sverige, känns ju som en förklaring till ett och annat. Var har du hört det/har du något som styrker det?

Madame Plantier 2012-01-28 21:17
Det är stor skillnad i smak på gås resp. anklever. Har båda i färskt minne, ankan har definitivt mer viltsmak och som ett inlägg säger; ibland fadd smak. Vad man kan dricka till? Vi drack ett fint portvin till vår förrätt bestående bla av gåslever. Och det var en utsökt kombination!

Lars Carlen. 2012-05-05 01:34
Med "tillbehör" kan givetvis vara ett.
Men det betyder snarare, "vad serveras vid sidan om". I detta fall, till gås/ank-lever.
Något sursött, vill jag påstå smakar gott.
En lökmarmelad och rostade krossade hasselnötter.
En rönnbärgele, sallad med finhackad lök i.
Eller det som är enklast: Med Mango Chutney. rostade brödkanter. Finhackad vanlig grönsallad med rå gul lök, och Jungfru olivolja och Dragonvinäger. Och tjock asiatsik salt soyasås i en liten pöl på tallriken med.
Att dricka till? Efter tycke och smak.
Kanske ett gammalt halvsött Portvin av god, gottigottgod kvalité?

Mårten 2013-05-05 23:55
gammal champagne och anklever o tryffel, vinvärldens bästa combo

mia 2013-07-13 14:54
mycket fin gåslever köper man i rumänien, i centrala bukarest.
och nästan lika billig som i ungern.

Sune 2014-10-02 21:18
Något vitt bröd är OK. Något sött till kan vara någon marmelad eller sylt. Äppelmarmelad med calvados eller ingefära var bra, hjortronsylt är utmärkt. Många förslag på vin har givits som säkert går bra. Som förrätt till lunch på en bykrog i utkanten av Alsace serverades Gewurztraminer, Vendange Tardive. Snacka om äktenskap!

Anna 2016-03-22 22:48
http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/f
actory-farming/ducks-geese/foie-gras/


Läs gärna om det innan ni äter, så ni ser vad det är ni stödjer.

Pernilla 2016-09-17 18:40
Huvaligen, aldrig gås- eller anklever för mej.

Eva 2016-11-02 23:05
En väninna till mig ska komma till Sverige och vill bjuda på folie Gras. Hon säger att hon vill servera med gingerbread om hon kan få tag på det. För mig betyder det mjuk pepparkaka, eller finns det något annan betydelse. Hon säger att den ska rostas lätt och att det är det senaste sättet att servera folie Gras på i Frankrike!

Tomas E 2016-11-09 16:09
Jag vet vilken typ av bröd som avses - pain d'épice = "kryddbröd". Mycket rikigt är smaken lik en mjuk pepparkaka, men det brukar vara ett lite kompaktare bröd än en typisk mjuk pepparkaka, så det tål att skivas.
Kanske är det något som man får baka själv efter att ha googlat efter lämpligt recept...

Eva 2016-11-19 08:32
Tack för svaret! Jag hittade receptet på nätet och bakade brödet själv. Det blev mycket uppskattat! Vi hade det som snittar med Foie Gras och lite röda vinbär på!

Karl Karoly 2016-12-01 00:14
Saken är den att 80% av den gåslever som säljs i Frankrike är importerad från Ungern. - Vad det gäller kvalité skiljer det sig inte mellan ursprungsländerna.

- Sedan kan ju somliga ha synpunkter på uppfödningen, men god gåslever är som mumma för munnen med som jag något kontroversiellt föredrar, rödvin, Bordeau, Pomerol eller Saint Emilion.

Joakim 2017-02-06 13:07
Vilka höga priser på anklever. Köpte färsk anklever idag och priset är ca 23 kr kilo.
Kanske skall lägga till att jag bor i Norra Thailand (Nan) och ankorna springer fria ute på gården.
Så det skall bli stekt anklever i morgon, fast lite synd att det är svårt att hitta bra vin till. Jag har en vän som importerar men han hade stängt idag så det får bli vatten eller öl till.