Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Viner stulna!

GL 2011-05-03 11:21
Jag fick igår höra att en kollega haft inbrott i sin vinkällare och i samband med detta har också jag blivit av med ca 50 flaskor (rödvin & Champagne).

Vad är det som gäller vid stöld av vin och andra alkoholhaltiga drycker?
Hur ser försäkringsbolagen på ersättning för denna typ av förlust?

Det vore intressant att få veta era erfarenheter kring stölder av vin & sprit.

Tomas E 2011-05-03 11:38
Det beror nog i hög grad på var förrådet låg (inne i bostaden eller inte), hur det var låst och vilken försäkring han (ni) har.

GL 2011-05-03 11:57
Vinkällaren låg under mark i samband med ett uthus ca 10 meter från bostaden. Två låsta dörrar plus en låst gallergrind (oklart om status på låsen).
Vet inget om försäkringen men han hävdar att han kollat vinkällaren med försäkringsbolaget sedan tidigare och fått positivt besked. Detta behöver enligt min egen erfarenhet inte betyda mycket...

Jag ställer in mig på att inte få någon ersättning men är ändå intresserad av vilka erfarenheter som finns när det gäller liknande händelser.

Anders 2011-05-03 12:32
Fotografera och spara kvitton så långt det är möjligt.
Detta råd har jag fått av en bekant som är skadereglerare på ett försäkringsbolag. Man måste kunna göra troligt att du faktiskt har haft det du hävdar liggande i källaren. Annars ska det inte vara några problem såvidare inte de legat i ett otillräckligt låst förråd förstås eller att summorna blir sådana att försäkringsbolaget hävdar att värdet motiverar en tilläggsförsäkring. Men som sagt om ni inte kan prestera vare sig kvitton eller foton kan det bli svårt.

GL 2011-05-03 16:11
Är det "bara" kvitton som krävs så ska det nog gå bra (om man med det menar att få tillbaka initialkostnaden). Det mesta är köpt utomlands och där har vi kvar kvitton för samtliga inköp utom ett (där de krävde kontanter). Hur jag sedan ska kunna bevisa att vi inte druckit upp en del vet jag inte...

Att man sedan blir av med viner & skumpa som man släpat genom Europa av en anledning är ju en helt annan sak...

vininfo.nu 2013-02-20 08:02
Tja, nu har tiden gått och man gör ingen arg för att totalt ignorera trådens huvudsakliga innehåll.

-------------------

Varför inte prova "Vin Ruspo" som betyder ungefär "stulet vin".

Egentligen heter viner numera Rosato di Carmignano och är kanske Italiens bästa rosé vin, men samtidigt också både ett historiskt och roligt vin.

Traditionellt så kallas vinet för Vin Ruspo vilket betyder ungeför "stulet vin" och härrör från det gamla bondesammhället, mezzadria-systemet, då bonden skulle lämna druvmust till markägarna. Bonden "stal" nämligen druvor/must som man jäste i nergrävda glasdamejeanner till eget rosé vin, Vin Ruspo.

Druvor som används; Sangiovese (minst 50 %), Canaiolo Nero (max 20 %), Cabernet Sauvignon /
Franc (10-20 %), Trebbiano / Malvasia (max 10 %) och max 10 % övriga röda druvor. Detta är
förresten samma druvsammansättning som för Carmignano DOCG.

http://ei.isnooth.com/multimedia/e/6/9/image_21266
06_full.jpeg