Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Myten om tungans smakzoner

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2011-07-28 08:59
Många framhärdar (även Munskänkarna) med att tungan är indelad i olika smakzoner trots att man sedan länge vet att smaklökarna (oavsett grundsmak) sitter utspridda över hela tungan, och att det tom är så att varje smaklök känner av flera grundsmaker.

Borde inte Munskänkarna som kanske är landets största utbildare inom området vin för privatpersoner föregå med gott exempel och en gång för alla skrota myten om tungans smakzoner?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Rickard Albin 2011-07-28 23:05
Kära vininfo.nu, Du har alldeles rätt i att våra smaklökar kan känna av alla grundsmakerna, men det finns faktisk smakzoner ändå på tungan. Hos de flesta människor är smaklökarna på tungspetsen duktigast på att känna sötma, smaklökarna på sidorna duktigast på att känna syra och smaklökarna längst bak duktigast på att känna beskhet/bitterhet. Vidare är vi oftast helt okänsliga för smaker mitt på tungan, medan vi här istället har mera utvecklade känselreceptorer som kan känna t ex hur fylligt vinet är. Testa gärna detta själv genom att doppa en bomullspinne i sockervatten och prova dig fram på olika delar av tungan. Kör sedan samma sak med t ex citron resp lite Campari. Lycka till!

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2011-07-29 08:17
Hej Rickard!

Skulle nog vilja påstå att du har FEL... Smakzonerna är en myt som lever vidare för att populärvetenskapliga forum (tyvärr även Munskänkarna) för dom vidare.

Nature, Vol 444, 16 November 2006, Chandrashekar et al., "The receptors and cells for mammalian taste":
"Recent molecular and functional data have revealed that, contrary to popular belief, there is NO tongue map: responsiveness to the five basic modalities - bitter, sour, sweet, salty and umami - is present in all areas of the tongue."

Scientific American, March 18, 2001, "The Taste Map: All Wrong":
"Taste researchers have known for many years that these tongue maps are WRONG. The maps arose early in the 20th century as a result of a misinterpretation of research reported in the late 1800s, and they have been almost impossible to purge from the literature."

Current Biology, Vol 9 (12), June 1999, DV Smith et al., "Taste Processing: Whetting our appetites":
"For example, in the rat the palate is highly sensitive to salts and sweet stimuli, the posterior tongue to bitter and sweet stimuli, and the anterior tongue to salts and acids. Such marked differences in sensitivity do NOT exist for humans, despite the often cited but misleading ‘tongue map’ showing regional differences across the human tongue. Gustatory psychophysicists have known for many years that these human tongue maps are wrong and that they arose earlier in this century as the result of misinterpretation of work reported in the 1800s It has, however, proved next to impossible to rid the secondary literature of these misrepresentations. In reality, although there are slight differences in threshold in different regions of the oral cavity, all qualities of taste can be elicited from all areas containing taste buds."

www.winepros.com skriver på sin hemsida:
"Taste has historically been one of the least understood sensory mechanisms. Tastes are sensed by nerve receptors called buds and there are about 9,000 of them on the average tongue. MISINTERPTRETATIONS of research conducted in the late 1800s, led to "tongue maps" that suggested that the basic tastes are sensed primarily by specific areas, such as the tip or center.
Although taste buds were noted to be of different sizes and shapes, depending upon their location, subsequent investigation proved that ALL of them contain the same kinds of taste receptor cells (papillae) that supply the sensations of taste. The entire top surface of the tongue can sense ALL of the various tastes."

Linda Bartoshuk, Ph.D., Professor, Department of Community Dentistry and Behavioral Sciences Director of Human Research, Center for Smell and Taste, University of Florida, skriver i artikeln "Shattered Myths" som går att ladda hem från Jancis Robinsons hemsida:
""The tongue map? That old saw?"" scoffs Linda Bartoshuk when I reach her at her laboratory at the Yale University School of Medicine. Bartoshuk has done landmark studies on how people taste. "No, no. There isn’t any 'tongue map.'""
http://vimeo.com/14306316 länkar till en videointevju med Linda Bartoshuk där hon bl.a. pratar om just myten om smakzonerna och hur den har uppkommit genom (faktiskt) en felöversättning från tyska till engelska.

Ärligt talat, jag kan fylla på med hur många referenser som helst...

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
E Nilsson 2011-07-29 10:15
Från semestersoffan.

Nej smakzonerna excisterar inte. Det som gäller är att tröskelvärdena för de sk grundsmakerna varierar över tungan, men detta är oväsentligt i sammanhanget då allt komponerat vi äter (eller för den delen dricker, inklusive vin) innehåller halter av både söta, sura och beska komponenter överstigande dessa tröskelvärden. Men "tro kan förflytta berg" så tror man sig veta att att smakzonerna finns så lär man nog också uppleva att det är så. En form av självsuggestion alltså.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Rickard Albin 2011-07-29 11:01
Hej igen och tack för era inlägg! Kul att Vinforum blir lite aktivt igen. Jag kanske uttryckte mig lite oklart i mitt förra inlägg. Jag håller som sagt helt med er, säger inte emot eller försöker bevara något myt på något sätt. Tvärtom - det är viktigt att rätt fakta kommer fram. Jag vill bara försöka nyansera bilden lite genom att peka på att det kanske ändå finns olika zoner som är olika känsliga för smaker, värme, beröring o s v, har olika tröskelvärden e t c. Verkligheten är sällan helt svart och vit, eller hur? Om detta i realiteten har någon större betydelse när man äter eller dricker olika saker är kanske tveksamt, men på min tunga dröjer sig t ex ofta de beska/bittra smakerna kvar längst bak på tungan och inte på tungspetsen. Vore även kul att höra om ni har någon input på den, för mig, "smakblinda" delen mitt på tungan.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2011-07-29 11:52
Hej igen!

Tack för era svar. Trodde nog, med tanke på hur lite forumet på senaste tid använts, att jag skulle få vänta dagar på respons. Kul!

I intervjun med Linda Bartoshuk (länken ovan) så går hon faktisk in på just även tröskelvärdena.

När det gäller mitten på tungan så skriver tyvärr inte Nature artikeln (den jag har tillgänglig just nu) någonting om detta, utan man ritar helt sonika upp tungan med zoner (såsom smakzonerna) men där alla zoner känner av alla grundsmakerna. Själv är jag dock nikotinist och snusar, och när det gäller nikotinstarka produkter så brukar jag känna en retning på centrala- och bakre tungan som påminner om kryddighet. Men vad det beror på vet jag inte.

Nature artikeln:
https://wiki.brown.edu/confluence/download/attachm
ents/1444406/nature05401.pdf

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Ingvar 2011-08-05 15:37
Tungsinnet tycker jag brukar försvinna mer och mer, ju mera vin man dricker. Töskelvärdet korrelerar till sällskapet vid bordet!

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Nacional 2011-08-22 22:19
Mycket intressanta nya forskarrön och en intressant diskussion här. Vad jag inte blir klok på är dock vad detta egentligen betyder. Att varje smaklök (nu) har förmåga att känna olika smaker verkar alla helt överens om. Men, är det fortfarande så att det finns områden som är känsligare för vissa smaker (även om de även känner andra smaker)? Om det inte är så, hur kan testet som refererades ovan i diskussionen med att ta en tops och prova en smak på olika områden av tungan fungera?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2011-08-23 10:43
Det är tröskelvärdena som skiljer inte känsligheten.

Allt (i princip) vi äter och dricker innehåller komponenter som ger sötma, beska, sälta och syrlighet (ja även ofta umami), och det i halter som är högre en tröskelvärdena. Det är just det faktum att vi inte har olika känslighet som gör att smakzonerna inte excisterar... Bara för att du upplever något som osött betyder inte att tröskelvärdet inte har passerats. Testar du olika torra viner så kommer dessa även upplevas som olika söta just av det skälet (dvs att tröskelvärdet passerats).

Dessutom så påverkas tröskelvärdena även av det vi äter (förutom att upplevelsen av sälta, sötma, syrlighet, bitterhet påverkas av varandra). Exempelvis så minskar tröskelvärdet för sälta av sötma, vilket göra att vi kan känna sälta på ännu lägre nivåer. Detta samtidigt som även salter har sötma (man brukar prata om "relativ sötma"). Det är tom så att NaCl (vanligt bordsalt alltså) i utspädda lösningar är lika sött som Sukros i samma utspädda koncentration.

(Ref. Taste Chemistry - R S Shallenberger)



Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Nacional 2011-08-24 13:28
Tack vininfo.nu för klargörande. Jag måste säga att jag inte kunde tro att de gamla smakkartorna var rena fabler! Jag antog att de nya rönen modifierade och kompletterade de gamla men att de helt förkastade smakkartorna kunde jag inte tänka mig. Så fel man kan ha! Visst är det märkligt att gamla sanningar kan leva i tiotals och till och med hundratals år innan någon kommer på att det är helt fel.

Jag kände att jag måste testa och gjorde testet med tops med surt-salt-sött och ritade en egen karta över vad jag kände. Jag började med surt och ritade fint att surt kände jag bäst på tungspetsen men att även sidorna och bakpå tungan kändes surt, däremot kände jag mycket lite mitt på tungan. När jag sedan fortsatte med salt och sött visade det sig att kartan blev precis likadan. Ända tills jag gjort detta test trodde jag faktiskt att nog måste det vara någon skillnad som förklarar hur smakkartorna en gång uppkommit.

Rickard frågar ovan om smakblinda mitten av tungan och jag fick samma (brist på) upplevelse på mitten av tungan. Förklaringen hittade jag på nätet i en artikel som skriver att det finns mycket få smaklökar mitt på tungan.

Jag kände som sagt alla smakerna på alla ställen men jag upplevde samma smakämne något olika på olika delar av tungan (på samma sätt för alla smaker). Detta beror givetvis delvis på att koncentrationen av smaklökar är olika på olika ställen. Kanske det faktum att det finns olika sorters smaklökar (egentligen olika typer av papiller som smaklökarna sitter på) och att dessa finns på olika ställen av tungan påverkar? Enligt wiki finns 4 olika sorters papiller varav 3 innehåller smaklökar. Den fjärde sorten känner av konsistens. Någon som vet mer om detta?

Tack för att jag blev av med en fördom jag aldrig ifrågasatt.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Incognito 2011-08-24 15:24
Andra intressanta övningar man kan göra är att testa hur våra övriga sinnen påverkar hur vi upplever smak (och doft).

Synen, hörseln, och känseln påverkar i hög grad hur vi upplever det vi äter eller dricker. Exempelvis glass smaksatt med kaffearom som i ena fallet är ofärgad och andra fallet brunfärgad upplevs av dom flesta olika. Eller att prova olika viner i svarta resp. genomskinliga (i övrigt lika) glas.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2012-01-23 15:01
Såg förresten att Felix blivit fälld av reklamombudsmannen just för att dom använts sig av dom sk "smakzonerna". Kanske "dax" att även munskänkarna blir lite mer korrekta och inte sprider myter...

----------------------

Ketchupmyt fälld
Publicerat: lördag 14 januari kl 10:56
SR P1 - Medienyheter i korthet

"Felix ketchup ljuger. I veckan fällde reklamombudsmannens opinionsnämnd en ketchup-annons, som föreställer en utsträckt tunga med fem smakzoner utritade. "Därför blir allt godare med Felix tomatketchup", stod det i annonsen.
Men tungan har inte fem smakzoner – det är en myt. Och bilden på tungan ger ett överdrivet intryck av smakupplevelsen, skriver nämnden som klassar annonsen som vilseledande."

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
isoglaset 2012-01-25 16:38
Hejsan vininfo!

Hittade lite mer kring ämnet och där din refererade Bartoshuk faktiskt även uttalar sig om vinglas.

Ja, inte bara det. Man kan säga att hon helt "sänker" möjligheten att designa glas efter smaken. Lite kul läsning :)

Nedanstående lär komma från tidningen Gourmet Magazine augusti 2004.

"The tongue map? That old saw?" scoffs Linda Bartoshuk when I reach her at her laboratory at the Yale Univerity School of Medicine. Bartoshuk has done landmark studies on how people taste. "No, no. There isn't any 'tongue map.'"
Wait a minute: When you sip Pinot Noir from the correct Riedel glass, won't it maximize the fruit flavors by rushing the wine to the "sweet" zone on the tip of your tongue? When you serve a Chardonnay with too much fruit, won't the correct glass balance the flavors by directing the wine to the "acid" spots near the middle? "Nope," Bartoshuk laughs. "It's wrong." She and other scientists have proved that you can taste salty, sweet, and bitter everywhere on the tongue where there are taste buds. "Your brain doesn't care where taste is coming from in your mouth," Bartoshuk says. "And researchers have known this for thirty years."

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185