Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Appelation Saint- Estephe Controlle?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Carlaxel Andersson 2012-03-28 14:33
Leisner vinhandel i Hellerup säljer ett vin som enligt deras information är ett "mix-vintage vin" dvs en blandning av årgångarna 2005,2006 och 2007 från Ch Montrose i St-Estephe. Som blandvin har detta ingen årgångsbeteckning och saluförs under beteckning St-Estephe utan angivelse av att Ch Montrose ligger bakom. Det finns inget om detta vin på Ch Montrose hemsida och det går inte att finna i Cellartracker. Är det någon känner detta vin? Vad innebär egentligen "Appelation Saint-Estephe controlle".
Varför gör stora och erkända slott blandviner?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2012-03-30 09:17
Även ordinarie buteljeringar av Ch Montrose "saluförs" under Appellation Saint-Estèphe Contrôlée.

Vinet lär säkert härröra från Montrose men det lär väl var "allt"... Montrose har ju redan ett sk "andra" vin och råvarorna till den här blandningen lär ju inte ha dugit till vare sig "första" eller "andra" vinet.

Även priset är avslöjande...

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Tomas E 2012-03-31 00:21
Årgångsblandade viner (Champagne undantaget) är extremt ovanligt i Frankrike. Ärligt talat kan jag inte se poängen med att blanda upp toppårgången 2005 med den distinkt mediokra Bordeaux-årgången 2007. I Champagne är syftet med "non vintage"-vinerna att jämna ut de kraftiga årgångsvariationerna, i ett vin som La Fiole du Pape (en Châteauneuf-du-Pape, ett av ytterst få årgångsblandade franska rödviner av "någon klass" som jag stött på) är det att ge vinet vissa mognadstoner, d.v.s. det är tänkt att vara moget/drickfärdigt direkt när det säljs. Men i det fallet har jag för mig att det är betydligt äldre årgångar än "Y-2" som blandas in.

Baserat på den neutrala etiketten och att vinet bara heter som sin appellation har jag en gissning. Det rör sig förmodligen om ett "tredjevin". Många bra slott håller sig med ett andravin, för att kunna hålla kvaliteten på förstavinet (grand vin) på topp. Andravinet från Montrose heter för övrigt La Dame de Montrose. Sedan kan det förekomma att det blir vin över när man blandat ihop andravinet, endera för att det höll för låg kvalitet eller för att man fick en "skev" druvsammansättning över från förstavinet, t.ex. för mycket Merlot. Dessa överblivna slattar brukar säljas till négocianter snarare än att saluföras under slottets namn. Kommer dessa slattar från prestigeappellationer, som Saint-Estèphe, hamnar de nog oftast inte i en bulkbordeaux som Mouton Cadet, utan säljs med appellationsbeteckning. Dessa viner - prestigeappellation utan angivande av tillverkare - har jag aldrig sett i Sverige, men däremot i ex.v. Frankrike och Belgien, bl.a. som tillfälliga partier i varuhussortimenten. De brukar just ha en sådan här neutral etikett med bara appellationsnamn och minimial info om buteljerare. Tror att kvantiteten som görs av dem varierar rejält mellan årgångarna.

Så min gissning är att detta kan vara ett tredjevin från Montrose (och inte ett andravin som sajten säger), där någon - endera slottet själv eller en négociant - har fått den bisarra idén att årgångsblanda. Den enda halvt vettiga anledningen till det som jag kan tänka mig, är att man fått bara en druvsort över 2005, och då sparat den i tank för att inte släppa ett för udda/obalanserat/otypiskt vin, och att man sedan kom fram till att en blandning med 2006 och 2007 gav ett mer balanserat vin. Notera alltså att tredjevinerna är "fat som blivit över".

Att det skulle röra sig om det äkta andravinet - La Dame de Montrose - som man årgångsblandat, ser jag som i det närmaste uteslutet.

Det kan säkert vara ett OK vin trots detta, men jag betvivlar att det är ett fynd. Citeringen av Parkeromdömen av förstavinet i aktuella årgångar ser jag som närmast falsk marknadsföring.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185