Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Tips på Bourdeaux slott i prisintervallet 15-30 Euro

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Patric 2012-06-25 16:15
Hej,
Vi skall besöka Bourdeaux i juli och är intresserade av tips på bra slott/producenter i pris intervallet 15-30 Euro/flaska. Vi är intresserade av både rött och vitt vin av bra kvalitet, gärna från lite mindre kända producenter.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2012-06-26 06:47
Ch Potensac - en av dom braiga oklassif medoc'erna.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Tomas E 2012-07-01 13:41
Jag begränsar mig till Médoc i tipsen (således rött), då väl detta får betraktas som mest klassisk mark och jag kan denna del bäst.

Det finns flera bra tillverkare i appellationen Moulis (stilmässigt rätt lik Margaux), där lägstanivån avseende kvalitet är klart högre än i Haut-Médoc men de bästa producenterna inte är dyrare. Bl.a. Ch Maucaillou (rätt "klassisk", d.v.s. tuff som ung och rätt lagringskrävande), Ch Poujeaux (rätt "modern", d.v.s. mer sötfruktig och ekad) och Ch Chasse-Spleen (nog mitt mellan modern och klassisk och ofta bäst av dem). Grannappellationen Listrac är också värd att titta på, även om jag tycker att Moulis-vinerna har brukat vara mer pålitliga. Moulis och Listrac är helt enkelt mindre namnkunniga än kvartetten Margaux/St.-Julien/Pauillac/St.-Estephe, så man betalar inte lika mycket extra för appellationsnamnet på etiketten där.

I överkant av ditt prisintervall (eller troligen något över, när vi pratar om aktuellt butikspris för 2009:or) hittar du några av de allra bästa oklassificerade slotten, Ch Sociando-Mallet i Haut-Médoc och Ch Gloria i Margaux. Även Ch Bernadotte brukar noteras i Sverige p.g.a. sitt namn; ligger i Haut-Médoc alldeles utanför gränsen till Pauillac och har när jag provat den stilmässigt rätt mycket klassisk Pauillac, d.v.s. tanninstinn och tuff som ung.

Några klassificerade slott i Haut-Médoc (d.v.s. utanför prestigeappellationerna) med rimligt pris är Ch La Tour Carnet (4:e cru, del av Bernard Magrez stora vinimperium) och den i Sverige brett distribuerade Ch Belgrave (5:e cru, ett stenkast utanför gränsen till St.-Julien).

En 2:a cru som har börjat arbeta sig upp ur en djup svacka (som en av de sista f.d. underpresterade 2:a/3:e-cruerna) är Ch Durfort-Vivens i Margaux, kan nog ha passerat något utanför ditt prisintervall vid det här laget (gick att hitta för 20-någonting euro för några år sedan), men lär vara det högst klassificerade vinet till sitt pris. Oklassade slott ger mer för pengarna, men det kan ju vara kul med något högklassat också, när det inte kostar alltför mycket extra.

I underkant av prisintervallet hittar du hur mycket som helst, bl.a. två närliggande Haut-Médoc-slott med samma ägare och olika stil: Ch Soudars som är Cabernet Sauvignon-dominerad och Ch Coufran som är Merlot-dominerad - ovanligt nog för denna del av Bordeaux.

Är man på nivån ca 15 euro brukar för övrigt priset vara ungefär oförändrat mellan årgångar, men är man uppe på nivån ca 30 euro så tenderar priserna att vara årgångsvarierande. I Bordeaux är som grundregel prisvariationen mellan årgångar mer i % ju högre upp i prisskalan man kommer. Memorera eller ta med en årgångstabell så du vet vilka av 2000-talsårgångarna du vill hålla utkik efter och är beredd att betala extra för resp. inte beredd att göra det.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185