Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Munskänkarna propagerar för bag-in-box på mässa?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Tomas E 2012-09-26 22:59
På ett annat forum, finewines.se, uppmärksammades för några dagar sedan det här inslaget på Mitt Kök-mässan i Stockholm i november:
http://stockholm.mittkokmassan.se/for-utstallare/n
yheter/tavla-med-din-bestallningsbox-i-folkets-fav
orit


Tydligen ska förbipasserande mässdeltagare, under ledning av Mikael Mölstad, prova BiB från beställningssortimentet och "folkets favorit" koras - och bakom detta står tydligen Allt om Vin och Munskänkarna!

Hos mig som kursarrangör, f.d. utbildningsansvarig inom en sektion och förmodligen en av de där som avfärdas som "vinsnobb" av vissa skribenter, reser ju detta en del frågor. Är det vettigt att propagera mer för BiB när BiB-träsket redan har smalnat av det svenska utbudet av verkliga kvalitetsviner rejält? Och varför fokusera på en särskild förpackningstyp? Kan man verkligen lita på kvaliteten vid kombinationen BiB (något av en färskvara) och beställningssortimentet? Den som beställer kommer ju inte att kunna se tappdatum på boxen när man beställer? Låter klart riskabelt i mina öron. Står dessutom Munskänkarna bakom approachen att "bästa viner" lämpligen koras av slumpmässigt förbipasserande mässdeltagare? Tja, då var det kanske ingen större idé att vi har ett så stort utbud av kurser på olika nivåer, för man blir kanske inte bättre skickad att bedöma viners kvalitet om man skaffat sig lite referensramar genom att prova systematiskt? På sin höjd verkar det behövas ett par minuters instruktion av Mölstad, men det lär man sig säkert mer på än en 1-betygskurs på åtta-nio tillfällen á 2 timmar som ordnas av våra interna krafter.

Jag fick höra att det fanns ett skäl till att man ställt upp på detta: man får nämligen ställa ut billigt om man hjälper till att ordna något. Frågan är då varför det behövde bli just detta. Ville man framhålla beställningssortimentet kunde man väl ha ordnat en provning av "bästa vin för max x kr i beställningssortimentet" snarare än att gå ner sig i BiB-träsket. Fast även då kvarstår tveksamheterna kring hur man kommer fram till en utmärkelse som Munskänkarna som står bakom.

Och nej, jag säger inte att innehållet i BiB alltid behöver vara dåligt med automatik, bara att det oftast är det i praktiken för den som provat genuina kvalitetsviner.

Inom Munskänkarna är det tydligen PR-kommittén som står bakom - vi får väl överväga att döpa om den till BiBKOM efter detta. Jag tycker i alla fall att detta verkligen inte ger den "PR" för Munskänkarna som jag skulle vilja se, och som jag tycker finns i de två sektioner jag har varit medlem. Snarast ger det bilden att Munskänkarna inte är till för folk med genuint vinintresse och kunskapstörst. Men, som sagt, jag är väl en sådan där folkfientlig Krug-, Echezeaux- och Yquem-drickande vinsnobb som missunnar det verkliga FOLKET sina enkla nöjen...

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Finare Vinare http://vinare.blogspot.se/ 2012-10-17 09:44
Bra inlägg! Allt om Vin och Mikael Mölstad har givetvis anledning att ställa till med boxprovning, nämligen att en stor del av deras annonsintäkter kommer från massprodukter. Munskänkarna framstår dock bara som nyttiga idioter när vi hjälper till med sådant här, och legitimerar provningens status med "erfarna provningsledare". Den enda begripliga anledningen är medlemsfiske av billigaste slag och som sagt, rabatterad mässplats. PRKOM tycks inte förstå hur mycket detta tilltag skadar den image av kvalitet i föreningen som andra försöker bygga upp.

Här följer det svar vi fick från Nisse Kjellén, general i PRKOM:

"Hej
Jag har noterat att diskussioner om vår medverkan vid vissa typer av provningar ifrågasätts. Bra att det finns funderingar och bra att det finns diskussion.
Bakgrunden är de beslut vi tagit på senare års årsmöten som innebär att vi verkar för att:
• Rekrytera nya medlemmar i nya och befintliga målgrupper.
• Göra munskänkarna mer kända
• Öka medlemsnyttan
För att nå dessa mål måste vi synas och höras.
Detta kan vi gör på många sätt, att medverka på olika mässor kan vara ett av dem. Under de senaste åren har vår medverkan på mässor ökat markant liksom antalet mässor. Flera av dem genomförs av våra egna sektioner flera av andra aktörer. Under de senaste åren har vi bl.a. medverkat vid Det goda köket / Mitt kök och Vinordic. På mitt Kök mässan har vi fått möjlighet att från scen dela ut våra utmärkelser Årets svenska vinprofil och Årets Munskänksvin vi har också gratis fått yta för egna montrar på både Vinordic och Mitt Kök samt rabatter för besökande medlemmar. Vi har också fått möjlighet att synas och medverka på andra sätt. Nu senast i Göteborg på Mitt kök med Champagnebar och på Vinordic då vi bemannade Champagnebaren med drygt 60 champagner och Rosevinbaren med ca 40 roséviner. Dessutom fick vi sköta provningar och fick möjlighet till egna provningar där vi marknadsförde föreningen och årets vinort. I samband med dessa arrangemang får vi genom vårt samarbete med Stockholmsmässan möjligheter att synas och höras inför den stora mängd vinintresserade besökare på mässorna. Detta har resulterat i många nya medlemmar och att många vinintresserade kommit i kontakt med sin närliggande lokala sektion.
Nu till huvudfrågan. Skall vi prova boxviner? Visst kan vi göra det. Hur skall vi annars kunna uttala oss om boxvinernas karaktär om vi inte provar. Sen kan vi dra slutsatsen själva om vi tycker om dem eller inte. Jag hörde lite av samma diskussion inför vår medverkan med Rosévinbaren på Vinordic 2010. Inför detta evenemang hade jag inte provat speciellt många roséviner men fick nu möjlighet att prova ca 80 st. Den chansen får jag aldrig mer. Visst fanns det viner som inte var så roliga i denna grupp men några som var riktigt spännande också, och jag lärde mig mycket nytt.
Nu finns vi med och provar viner igen. Vi finns med så den som inte är så rutinerad kan få hjälp med vinprovningsteknik och vi kan berätta vad vi tycker och tänker om dofter och smaker. Visst kan både vi och den vinintresserade allmänheten lära oss av alla provningar. Alla har inte kommit så långt i sitt vinintresse och vi måste ha respekt för detta. Låt oss vara nyfikna och ta alla chanser att förkovra oss. För den som först provat boxvinerna och sedan provar andra viner finns det ju erfarenheter man kan dra nytta av när man handlar på Systembolaget nästa gång.
Våra medlemmar som deltagit under de aktiviteter vi haft hittills har fått möjlighet att prova många viner. Det har kommit många lovord att de fått möjlighet att vara med om dessa provningar och de har oftast bett om att få vara med igen. Att bara få prova de bästa vinerna drömmer vi ju naturligtvis om men för att kunna njuta av dem så måste vi ha något att referera till. Jag hoppas vi fortsatt kan se objektivt på alla viner och även ha respekt för att det finns olika konsumtionsmönster och att vi kommit olika långt i på vår väg mot den ultimata smakupplevelsen.

Nisse Kjellén
Ordförande i PR-kommittén"

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Anders 2012-10-19 17:18
Håller helt med ovanståend inlägg. Att Allt om vin lånar ut sitt namn till dylika jippon är helt i sin ordning (kommersiell ordning). Munskänkarna däremot framstår, just som nämnts, som nyttiga idioter. Otroligt aningslöst. Att bredda medlemsunderlaget kan väl inte vara överordnat andra viktiga mål, t ex att verka för ökad kunskap och vurma för kvalitet. Bara längden på PR-snubbens svar indikerar att ngt är tveksamt. Så mycket ord med så lite innehåll i sakfrågan. Var ligger hunden begravd? Vänskapskorruption? Värre än så?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Åke 2012-11-11 17:20
Stort grattis till oss! Då vet man vilken box man skall dricka under hela 2013 och när det nalkas fredag så blir det Côtes-du-Rhône Guigal för 99 kronor.

http://stockholm.mittkokmassan.se/for-besokare/nyh
eter/vinnarna-i-folkets-favorit


http://stockholm.mittkokmassan.se/for-besokare/nyh
eter/munskankarna-delade-ut-pris-till-arets-svensk
a-vinprofil-och-arets-munskanksvin

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185