Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Körsbär...

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Bengt 2013-02-08 10:32
Chianti, Barbera, Valpolicella, ... Varför verkar allt italienskt vin smaka kösbär? Någon som vet?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2013-02-10 00:36
Kan försöka.

Körsbär, till skillnad från många andra bär, frukter och grönsaker, har ingen enskild sk ”aroma impact compound”, dvs en enskild aromkomponent som ger körsbärskaraktären. Istället så är det flera olika komponenter (kemiska substanser/ämen) som tillsammans ger körsbär dess karaktäristiska arom och smak. Dessa ämnen är bl.a. bensylaldehyd, 2-hexenal, hexanal, bensylalkohol, eugenol och vanillin. Substanser som alla faktiskt förekommer i förnimmelsebara mängder även i vin. En annan kemisk förening som ger körsbärskaraktär, och som även den förekommer i vin, är etyl-3-fenylprop-2-enoat (etylestern av kanelsyra, ”ethyl cinnamate”).

Min hypotes (som jag både skrivit om förut på annat håll men även bollat med några kända vinpersonligheter) är därför att det är förekomst av en eller flera av dessa föreningar, att det helt enkelt finns en naturlig förutsättning för viner att dofta/smaka körsbär, tillsammans med dels att många italienska druvor drar åt röd frukt (och röda bär) istället för mörka bär, och dels att många italienska viner har en signifikant syrlighet, som gör att man helt enkelt känner (och associerar) till just körsbär.

Bollningen då?

Jancis Robinson skriver exempelvis: "I can see what you mean with red cherry aromas on Italian wines and I agree that the high acidity of Italian reds may accentuate this character...".

Peter McCombie, MW, skribent i Decanter och domare i International Wine Challange, skriver: "What a fascinating question. I hadn't thought that much about it. You may well be right. I think acidity is key to many Italian varieties and wines and I agree red fruits tend to predominate."

"Interestingly I have been working/reading about flavour/aroma perception lately (it is a subject that fascinates me) and I wonder if we as humans have a tendency to 'make it up'. In other words I wonder if our vocabulary for description is not as good as our ability to sense aromas and flavours."

"People have always used cherry as a descriptor for Italian wines and it works for me but would I have come up with it on my own?"




Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
PT 2013-02-10 09:49
Hittar även körsbär i pinot noir och grenache. Båda dessa är ju rödfruktiga.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185