Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Vindefekter...

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2013-03-26 15:21
Enligt International Wine Challenge så var korkdefekt enligt en begränsad del av dom 5.9% av defekta viner dom noterade 2008.

Korkdefekta viner stod för 31% av dessa 5.9%.
Oxiderade viner 19%
Reducerade viner (för tät förslutning - screw caps) 29%
Brettanomyces (dvs för mkt stall eller stall i viner som inte skall ha karaktären) 14%
Övriga "mikroorganismskador" (vad det nu är?) 3%
Övriga defekter 4%

Detta är för 2008, dvs för ett antal år sedan. Enligt litterturen så har korkdefekten sedan dess dessutom sjunkit markant. Enligt Concours Mondial de Bruxelles så noterades korkdefekt på enbart 1% av dom 7000 öppnade vinerna vid 2010 World Championship of Wine.

Dessutom så lär Christian Butzke för något år sedan (The Globe and Mail, 2012) konstaterat att TCA inte längre är ett problem.

"Christian Butzke, an enology professor at Purdue University in Indiana and formerly with the University of California at Davis, one of the world's leading wine schools, is also chief judge of the Indy International Wine Competition. It's not exactly the Academy Awards of wine, but the Indy competition does get 2,200 commercial wine entries. So it affords Prof. Butzke the chance to study cork-taint frequency on a large scale. His conclusion, based on the past two years' worth of entries, is that less than 1 per cent of wines on U.S. shelves are noticeably corked."

"Prof. Butzke said the industry has made big strides both in reducing the bark's exposure to chlorine in the first place and in harnessing new technologies to extract TCA from already-infected cork. "That does not mean that the problem has completely disappeared," he said. "But at under 1 per cent it really becomes irrelevant.""

Intressant va?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Nacional 2013-03-28 14:54
Intressant och bra att korkdefekt är på väg att försvinna.

En fråga angående "Reducerade viner (för tät förslutning - screw caps) 29%"

Vad är detta får någon typ av defekt? Långsamt åldrande? Jag trodde långsamt åldrande var ett kvalitetstecken? Jag kan inte förstå vad det skulle bli för defekt av en tät förslutning. Någon som kan förklara?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2013-03-31 09:17
Reduktionsdefekter uppkommer i brist på syre. I stället för långsamma "oxidationsreaktioner" så sker det motsatta, dvs "reduktionsreaktioner". Ofta bildas då illaluktande svavelföreningar.

Förutom för tätt krävs förekomst av tillräckligt med reducerbara svavelföreningar.

Se mer,
http://www.vininfo.nu/pdf/2007_03_reducerade_arome
r.pdf


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
MH 2013-04-04 22:52
Intressant!

Men hur är det egentligen med reduktionsreaktionerna – är de oåterkalleliga eller rättar de alltid till sig med luftning?
Viner framställda med reduktiv metod har ju ofta en del obehagliga dofter som ganska snabbt "vädras ur". Räknas detta som en defekt då?

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2013-04-05 12:59
Skulle kunna "gotta ner" mig i ämnet i timmar men väljer att citera boken "Wine Science - The application of science in winemaking".

Jamie Goode skriver:

"One reason why reduction is currently a hot topic is because of the increasing adoption of screwcaps. Because screwcaps provide a tighter seal than tree bark and synthetic corks, they encourage reduction. The potential hazards here were emphasized in the ongoing AWRI trial on closure types, where the Semillon wine used in the trial developed a rubbery, reductive taint after bottling with screwcaps. This issue was recently addressed in a technical review from AWRI, which confirmed that the aroma was due to chemical reactions of sulphur compounds in the reduced environment of the screwcap seal. Interestingly, this smell didn't diminsish over time."

"Even if negative reduced aromas turn out to be a general screwcap hazard, they could be eliminated by measures such as bottling with a bigger head-space, using less sulphur dioxide at bottling, avoiding ascorbic acid use, and taking care to eliminate sulphide compounds in the wine at bottling."

Jamie Goode - Wine Science, The application of science in winemaking, ISBN 1-84000-968-3

-------------

Det finns ett flertal svavelföreningar som listas som defekter i ett vin. Dessa varierar i flyktighet och därför också - antar jag - i möjlihgeten att vädra bort dom...

Den kanske vanligaste substansen man pratar om när det gäller "screwcapsdefekt" är metylmerkaptan (men dom är flera) som (enligt Wineanorak) doftar kokt (och rutten) kål, bränt gummi, och stillastående vatten.

Tja, långt ifrån den fräschhet som man kanske vill ha i sina (vita) viner...

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2013-04-05 13:12
Sedan om man redan använder sig av sk reduktiv vintillverkning, dvs gör sitt yttersta för att i alla steg undvika syre, så kanske problemet med ytterliggare reduktiva aromer från en för tät förslutning blir än värre.

Inte vet jag, det är ju i alla fall i Australien som man har haft mest problem. Åtminstone är det där som AWRI (Australian Wine Research Institute) ligger och som har skrivit mycket om defekten..., och som även gjorde den undersökning mellan olika förslutningar som Jamie Goode skriver om ovan...

---------------------

Dessutom så ökar ju defekten med lagring vilket inte direkt känns så bra... Mer rutten kål i en äldre riesling än motsvarande yngre...

Nej, om nu man fått ner korkdefekten på naturkorkar till under 1% så föredrar jag någon enstaka korkdefekt flaska där man direkt kan ta på problemet (och kassera), än obskyra reduktionsdefekten som långsamt tar bort fräschören och gör vinerna illaluktande...

Naturkork, ja tack!

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185