Vinforum

[ Innehåll | Svara på inlägg ]


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Kalla Fakta - Gift i glaset

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Vininfo.nu 2013-11-27 07:49
Kalla fakta - Gift i glaset.

TV4's Kalla Fakta sände i söndags (24/11-2013) "Gift i glaset" som var ytterligare ett lågvattenmärke när det gäller granskande journalistik…

Herregud vad farligt det är att dricka vin!

10 minuter in i programmet så har man nämnt askorbinsyra och sulfit. Askorbinsyra = C-vitamin, är dom inte kloka? Pratas också om kultiverad jäst (och att den används som en smaktillsats). Om du köper jäst för att baka så är den kultiverad! Det är ingen hemlighet att jästen och själva jäsningsprocessen påverkar smaken av vinet. Herregud, läs en vinbok!

En stor del av programmet handlar om att man i 4 av 10 boxviner hittat rester av bekämpningsmedel flera gånger vad som är tillåtet i dricksvatten. Är det någon - annan än tv4 - som trodde att vinplantan - som enda gröda i världen - skulle vara utan rester av bekämpningsmedel. Man hittar idag bekämpningsmedel i mjölk, grödor, kött, ja även i kläder. Sorgligt, ja visst, men inget märkvärdigt. Köp mer ekologiskt och biodynamiskt.

Sedan så pratades det om alla tillsatser. Bland dom 60 listade var flera nödvändiga och helt harmlösa, jäst (vem trodde inte det tillsattes?), koldioxid (tja bubblorna i billigt mousserande vin och även läsk, tja även huvudbeståndsdel i luften du andas ut), flera olika varianter av "svaveldioxid", syre, kol, bitar av ek, för att bara nämna några. Äggvita och diverse proteiner för klarning varav man generellt bara väljer en. Traditionellt så knäckte man ägg och hällde i vitan i faten. Vin-, äpple, och mjölksyra nämns också. Alla dessa finns naturligt i allt vin. Tål man dom inte så kan man inte dricka någon jäst dryck.

Att många ämnen är allergener är inget konstigt. Allergener finns i alla växter. Det finns ingen naturprodukt som är fri från allergener. Citrusfamiljens terpen limonen är ett sådant exempel.

Nej programmet andades okunskap. Alla växter, djur, allt vi äter, dricker och (ja även) andas är i grund och botten kemi och kemiska substanser. Ämnen som alla är farliga om man får i sig för mycket av dom och annars tämligen harmlösa. Bara för att något används som bekämpningsmedel så behöver det inte per automatik vara förligare än annat.

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
Rudolf Sillén 2014-01-04 16:18
Kalla Fakta programmet (TV4 24/11) påstod att SomZinfandel innhöll 55 ggr mer av en giftig pesticid än gränsvärdet för dricksvatten. Vinet skulle med dricksvattennormer därmed vara otjänligt. Vinet innehöll 55 mikrogram methoxyfenozid. Gränsvärdet för vatten är 0.1 - vinet innhöll alltså inte 55 utan 550 ggr mer! OBS att gränsvärde för pesticider saknas för vin! Ett av de viner som testats innehöll 24 mikrogram av en pesticid (Thiophanate methyl)som enligt EU är klassad som cancerframkallande! En representant för en vinimportör ansåg att man inte kan jämföra vin med vatten vad gäller giftiga ämnen?! (85% av vin är vatten, pesticider är vattenlösliga).
Vilken Munskänk skulle vilja dricka ett glas vatten där man injicerat motsvarande 24 mikrogram av ett cancerframkallande ämne! Att dricka Les Fumeés Blanches går däremot bra! Varför? Jo - eftersom ingen upplyst oss om vad vinet innehåller! Vi vill tro att det är en ren naturprodukt bestående av jäst druvsaft.
Som Munskänk är det heller inte trevligt att få veta att smak och arom manipulerats bl.a. genom att använda skräddarsydda tekniska jäster. Företag som Laffort tillhanda håller specialjäster som kan ge vinet smak av körsbär, tropisk frukt etc. De höga sulfithalter som krävs för att först oskadliggöra naturjästen gör att många aromämnen förstörs. Tannin kan tillsättas som ett pulver och ger typisk tanninstruktur och stabiliserar även färg. Syra, restsocker, fyllighet osv manipuleras för att passa olika marknader. Inte undra på att det vid blindprovningar är nästan omöjligt att med säkerhet "pricka in" ett vin!
Ekologiska viner och naturviner tillverkas av druvor som inte besprutats med pesticider. För ekologiska viner tillåts dock användning av specialjäst och tillsatser. Naturvin från certifierade producenter innehåller inga tillsatser. Om man vill känna äkta smak och druvaromerna av ett vin är naturvin det rätta!
Man kan fråga sig varför t.o.m. vissa Munskänkar vill bagatellisera tillsatserna i tekniska viner och motsätta sig att ställa krav på innehållsförteckning. Att producenter, leverantörer och vinskribenter har motiv för att bagatellisera frågan kan jag förstå. Men vilket motiv skulle en Munskänk ha?

Munskänken var väl den i äldre tider som skulle kontrollera att mat och dryck inte innehöll gift!?

http://www.naturvin.se

Länk till TV4:a programmet:

http://t.co/McGqTJHA6B


Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2014-01-07 10:37
Intervju med Ulf Sjödin

http://www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?Artik
elId=5447Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185
vininfo.nu 2014-01-09 08:05
Att kalla vissa viner för naturviner (obs! finns inget regelverk), betyder inte att alla andra viner för den delen är onaturliga och fulla av tillsatser. Att arbeta (mer eller mindre ekologiskt/biodynamiskt) utan bekämpningsmedel, skörda för hand och minimera tillsatserna är vedertaget bland dem som gör kvalitetsviner.

Besökte exempelvis Bandol i somras och där runt tiotalet producenter. Alla vi besökte - utan att vi letat efter det - var antingen biodynamiska eller ekologiska. Les Baux de Provence (en annan Provence appellation) är ett annat lysande exempel där odlarna tryckt på - utan att lyckas dock - för att få in i appellationsreglerna att vinerna måste vara ekologiska.

När det gäller att man hittat rester av bekämpningsmedel i vissa viner är för mig inget konstigt. Det finns - tyvärr! överallt omkring oss. Halterna man har hittad i viner är dessutom så låga så man var tvungen att jämföra med vatten (som är hårdast reglerat) för att hade man gjort en jämförelse med andra livsmedel så hade inte vin stuckit ut som värre, snarare tvärtom.

Tycker det snarare är positivt att man faktiskt inte hittade rester i 6 av 10 boxviner. Hade man gjort tester av mer kvalitativa viner så hade nog resultaten varit än bättre...

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/91/3000491/munsksite.php on line 185