Munskänkarna - Vintesten

Temaprovningar

[Lista över provningar]

December 2020

Provningsgruppen bestod denna gång av:

Bedömningsgrunder

Nästan alla vinböcker om Bourgogne verkar ha “glömt” bort Beaujolais. En hel del böcker glömmer även Chablis. Clives Coates är mer ärlig och kallar rakt på sak sin bok för Côte d’Or, varför ödsla tid på annat än det bästa? Jo det finns trots allt flera goda skäl att ägna Beaujolais lite uppmärksamhet. Inte minst för dess charmiga och matvänliga viner som undsluppit övriga Bourgognes prishysteri.

Låt oss börja med en titt på den för Beaujolais helt dominerande druvan Gamay.

Gamays släktträd undersöktes med modern genteknik i slutet på 90-talet. Inte helt överraskande är det Pinot Noir som är den ena föräldern (fadern) medan den mer okända Gouais Blanc är modern. Pinot och Gouais Blanc är för övrigt också föräldrar till Chardonnay (och en hel massa andra druvsorter) så här snackar vi lyckat föräldraskap. Gamays fullständiga namn är Gamay noir à jus blanc för att särskiljas från närliggande sorter som tex en teinturier med rött fruktkött. Gamay är känd för att vara en högavkastande druva med tunt skal och hög fruktsyra. Håller man nere skördeuttaget så belönas man med en tydlig kvalitetshöjning. Gamay är fullständigt dominerande i Beaujolais. Faktum är att inget annat distrikt når upp till samma nivå av monokultur som Beaujolais med sina 98% Gamay. Inte helt känt och kanske lite förvånande är att de bästa vinerna har utmärkt lagringspotential och med tiden blir allt mer bourgognelika. Mycket av rankornas växtsätt sker enligt den traditionella gobelet stilen som också benämns bush vines. Generella planteringstätheten är hög och en densitet uppemot eller över 10 000 plantor per hektar är inte ovanligt.

För denna temaprovning har vi uteslutande koncentrerat oss på de bättre kvalitetsmässigt och högre klassificerade vinerna. Eftersom Beaujolais är så prisvärt låter detta sig göras även inom en rimlig prisram. Inte nog med att vi håller oss till de tio så kallade Cru Beaujolais, vi lägger  dessutom tyngdpunkten på de två som anses bäst: Moulin-à-Vent och Morgon. Alla tio Cru Beaujolais ligger i den nordligaste delen av distriktet, angränsande till chardonnaydominerade Mâconnais. Granit dominerar i dessa områden och sägs vara en av förklaringarna till varför Gamay presterar så bra just här. Moulin-à-Vent är dessutom känt för sina närliggande mangangruvor och mangan är en viktig mineral i vinrankans metabolism. Kanske bidrar detta till att Moulin-à-Vent är mest långlivad av alla Beaujolaisviner.

I frånvaro av kommersiell framgång har man i Beaujolais haft fria tyglar att experimentera med vinodling och vinmakning. Beaujolais blev därför tidigt ett epicentrum för naturvinsrörelsen. Mest kända här är “Gang of four”, som de kom att kallas av en amerikansk vinimportör: Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet och Guy Breton. Speciellt Marcel Lapierre var en förgrundsfigur i naturvinskretsar och en av orsakerna till att sommelierer på trendiga stjärnrestauranger numera har gott om naturviner från Beaujolais på vinlistan.

Hur smakade då vinerna? Jo de excellerade precis där Beaujolais ska ha sin styrka: charmig och delikat bärfrukt, friska fruktsyror och mjuka runda tanniner samt ett fräscht och läskande avslut. Bäst var 2018 Terre de Manganèse från Moulin-à-Vent av odlaren Didier Desvignes. Ett imponerande stort vin med eteriska dofter och djup sammetslen smak. Fantastisk välgjort och vill du upptäcka vad Beaujolais kan prestera så är detta ett vin att prova. Desvignes viner är alla härligt rena och vinmakningen är gjord med precision, allt är på rätt plats. Smakprofilen i detta vin har fokus på mörka bär, blommor och solmogen blå frukt. Av Desvignes provade vi också en Morgon som även den kan rekommenderas. 

2016 Moulin-à-Vent, Domaine de Rochegre`s är ett vin med mycket terroirtoner som järn och blod. Här visas tydligt släktskapet till Côte d’Or där firman Albert Bichot har sitt huvudkvarter. Vill man prova ett mer pinotlikt vin så är detta ett bra val.

Avlutningsvis vill jag rekommendera min egen favorit i uppställningen, 2018 Morgon av Julien Sunier. Lite av en vattendelare beroende på vad man tycker om den stalliga jästsvampen Brettanomyces. Julien Sunier visar att det i Beaujolais, i motsats till norra Bourgogne, fortfarande är ekonomiskt möjligt att starta en ny domän på 2000-talet och lyckas. Förutom de multna löven och stalligheten i doften  gillar jag den fina röda frukten, den härligt friska syran och imponeras av att han lyckats åstadkomma ett sådant delikat vin i den varma årgången 2018.

Framtiden ser ljus ut för Beaujolais!

 

Johan Wadman

RöDA
 FRANKRIKE
14p +
159:-
2017 Morgon, Côte du Py
(Georges Duboeuf), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78627, Valid Wines Sweden AB
, 13,5 %
14p =
165:-
2018 Moulin á Vent, Domaine des Rosiers
(Georges Duboeuf), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79767, Valid Wines Sweden AB
, 13,5 %
13p -
169:-
2016 Morgon Côte du Py Cru du Beaujolais
(Trenel & Fils), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79272, Lively Wines Sweden AB
, 13 %
14p +
169:-
2018 Morgon Les Charmes
(Domaine Didier Desvignes), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79184, Terrific Wines AB
, 13 %
14p =
189:-
2018 Morgon Corcelette
(Domaine des Marrans), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
95745, Vintrio Wine AB
, 13,5 %
15p +
189:-
2016 Moulin-à-Vent, Domaine de Rochegre`s
(Albert Bichot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79022, Nigab AB
, 12,5 %
13,5p -
193:-
2015 Chenas Quarts
(Domaine Piron-Lameloise), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
95450, Vintrio Wine AB
, 14 %
14,5p +
194:-
2017 Chateau des Jacques, Moulin-à-Vent
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
71804, Wine Affair Scandinavia AB
, 13,5 %
14,5p =
199:-
2018 Beaujolais Côte de Brouilly, L'Heronde
(Domaine Chasselay), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79317, Picky Drinks AB
, 13,5 %
15p +
199:-
2018 Morgon, Terre de Charme
(Domaine Didier Desvignes), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78082, Terrific Wines AB
, 13 %
14,5p +
209:-
2017 Morgon Cote de Py
(Dominique Piron), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
92620, Vintrio Wine AB
, 13,5 %
15p =
220:-
2018 Les Sept Vignes
(Château Thivin), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
75778, Pompette
, 13,5 %
13,5p -
239:-
2018 Fleurie, Poncié
(Domaines Chermette), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78238, Spendrups Vin AB
, 13 %
16p +
249:-
2018 Terre de Manganèse (Moulin-à-Vent)
(Didier Desvignes Vigneron), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78095, Terrific Wines AB
, 13 %
15p =
259:-
2013 Château des Jacques, Côte du Py Morgon
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
77110, Wine Affair Scandinavia AB
, 13 %
15,5p +
259:-
2013 Château des Jacques, Moulin à Vent Clos de Rochgrès
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
73629, Wine Affair Scandinavia AB
, 13 %
14,5p -
279:-
2015 Château des Jacques, Côte du Py Morgon
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
77376, Wine Affair Scandinavia AB
, 15 %
15p +
299:-
2018 Morgon
(Julien Sunier), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
70212, Tryffelsvinet AB
, 12,5 %

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 14884
2024-04-26, 01:26:37